Meren ja muurien takaa

 

Tulen eri taustasta kuin useimmat suomalaiset, joiden omainen on kaltereiden takana: Tyttöystäväni istuu elinkautista Yhdysvalloissa. Tapasin hänet kirjevaihto-ohjelman kautta, johon osallistuin hyväntekeväisyysprojektina. Kirjoitan etäsuhteestamme sekä meidän molempien ajatuksista ja unelmista, koska haluan tuoda toivoa niille, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa, samoin kuin tuoda ymmärrystä kaltereiden takaiseen elämään.

- Aleksanteri Grönlund

Olen pitänyt reilun kesätauon... vai pitäisikö sanoa kevät-kesätauko. Totta puhuen kirjoittaminen tähän blogiin ei ole innostanut vähään aikaan. Ja kyllä, olemme edelleen Freen kanssa yhdessä, tiiviimmin kuin koskaan. Olemme kirjoitelleet paljon yhteisestä tulevaisuudestamme, siitä millaisia lapsemme tulevat olemaan.

Yhdysvaltain vankiloista liikkuu aika rankkoja juttuja, joista monet ovat totta. Monissa osavaltioissa vankilat perustuvat enemmän rankaisemiseen kuin kuntouttamiseen. Niin myös Freen osavaltiossa. Siksi onkin mielenkiintoista, että hänen elämänsä kaltereiden takana on aika tavallista. Niin tavallista, kuin mahdollista ainakin.

Pahoittelut etten ole kirjoittanut vähään aikaan... Keskityin joulukuun pitkälti muihin asioihin. Kommunikointi Freen kanssa on ollut hieman vaikeaa, koska sähköpostipalvelu Jpay:n kioski vankilassa on rikki toista kuukautta. Ilmeisesti laitos ei pidä sitä kaikkein tärkeimpänä korjattavana. Tai sitten kukaan vangeista ei ole valittanut.

Kun aloin kirjoittelemaan Freen kanssa ja päätimme lyöttäytyä yhteen, kesti jonkin aikaa ennen kuin löysin mitään vertaistukea. En oikeastaan edes muista miten löysin VAO:n. Olin kuitenkin alussa hieman skeptinen liittymään mukaan yhdestä syystä. Kuvauksessa sanottiin: "Tervetuloa kaikki naiset, joilla on omainen vankilassa."

Free on pitkän linjan vanki, joka on kiertänyt oman osavaltionsa kaikki elinkautisille sopivat naisvankilat nuoresta asti. Hän on nähnyt Yhdysvaltain vankilasysteemin niin hyvässä kuin pahassa. Joutuessaan teini-ikäisenä sisään, hänellä oli pahoja mielenterveysongelmia, joihin hän sai asianmukaisen hoidon ja lääkityksen nuorisovankilassa.

Vangin kanssa seurustellessa yksi asia tulee nopeasti selväksi: Kommunikointi on vaikeaa ja välillä suoranaisen vittumaista puuhaa. Ja välillä myös kallista. Yhdysvalloissa on vankien käytössä sähköpostipalvelu nimeltä Jpay. Koska Amerikasta on kyse, ei varmasti tule yllätyksenä että viestit ovat maksullisia. No, mitään kiristyshintojahan tässä ei...

Tämä on ensimmäinen suomenkielinen blogipostaukseni, vaikka olen pitänyt aiheeseen liittymätöntä blogia jo jonkin aikaa. Olen Aleksanteri Grönlund, freelance-kirjoittaja ja elokuvantekijä. Ja seurustelen yhdysvaltalaisen elinkautisvangin kanssa. Koska tyttöystäväni rikos on jokseenkin tunnettu (siihen ei liity koulua tai lapsia), en aio paljastaa...