Vangin vaimon Blogi / Sinnikkyydellä tuloksia

08.02.2019

Kohtasin viime viikolla taas hyvin arkisen ongelman, joka on jälleen uusi lisäys jo pitkäksi venähtäneeseen listaan kompastuskivistä, joita vankeus voi aiheuttaa. Asun pienessä kylässä, jossa toimii postipalvelut kioskin yhteydessä. Aiemmin ei ole ollut mitään ongelmia siellä asioidessa, mutta nyt yrittäessäni lähettää miehelleni paketin vankilaan, ei homma toiminutkaan ihan niin sujuvasti. En tiedä, oliko sitten kyse kyseisen työntekijän tietämättömyydestä vaiko huonosta asiakaspalvelusta, mutta joka tapauksessa en saanut pakettia matkaan kyseisestä paikasta. Ongelma oli kuulemma siinä, ettei pakettia voida nykyään lähettää ilman vastaanottajan puhelinnumeroa.

Siis oikeasti?

Ei siinä auttanut kuitenkaan mikään, kun ei tämä työntekijä suostunut ottamaan pakettia vastaan ilman puhelinnumeroa. Jouduin viemään paketin toiseksi lähimpään Postiin, jonne on matkaa n. 35km. Siellä sain hyvää palvelua sekä tiedon, että paketin VOI nykyäänkin lähettää ilman puhelinnumeroa, mutta joutuu maksamaan parin euron lisämaksun paperisesta ilmoituksesta vastaanottajalle. Maksoin paketin ja lisämaksun tyytyväisenä huokaisten helpotuksesta, että paketit kulkevat vankilaan vielä nykyäänkin. Postin työntekijä vielä lupasi laittaa kohtaamastani ongelmasta palautetta asuinkuntani postiin, jotta sama ongelma ei toistuisi jatkossa. Kävin jo hermoromahduksen partaalla tämän pienen vastoinkäymisen vuoksi (koska hermot muutenkin nykyään tiukalla) mutta onneksi lopulta asia hoitui ja jälleen tuli yksi ongelma ratkaistua.

Esimerkkejä vankilan puolelta vastaavanlaisista tilanteista voisin kertoa satoja, mutta eräs voitolta maistuva tapaus muistuu mieleeni viime syksyltä. Valotan ensin asian taustaa. Olimme Mikkelissä taistelleet kuukausia cd-soittimen haltuun saamisesta. Laitteissa ei saa olla bluetooth-yhteyttä - nykyään tämäkin sääntö on kuuleman mukaan muuttunut - ja jouduin ostamaan toisen soittimen jo aiemmin ostamani soittimen tilalle, koska siinä oli kielletty bluetooth. Enhän olisi edes ostanut sellaista soitinta, jos olisin tiennyt, miten paljon hankaluuksia siitä seurasi. Olin kuitenkin tällaisen "kielletyn" soittimen ostanut, koska mieheni kanssa samalla osastolla oleva vanki oli hieman aiemmin käynyt saatetulla lomalla ostamassa sellaisen itselleen. Hän sai pitää bluetooth-soittimensa aika kauan vielä senkin jälkeen, kun kiukkuisena ilmoitin vankilanjohtajalle, etten hyväksy eriarvoisuutta vankien kohtelussa; kaikilla täytyy olla samat säännöt.

Laitteet (PlayStation, Xbox, cd-soitin tms.) avataan ja varmistetaan, jonka jälkeen vanki saa laitteen itselleen. Avauksesta joutuu maksamaan muutaman kympin. Ensimmäinen soitin lähti tarkistettavaksi, vaikka vankilan sääntöjen mukaan kyseisen tyyppistä soitinta ei edes saa haltuun. Miehen tililtä veloitettiin maksu ja sitten ilmoitettiin, ettei hän kuitenkaan saa soitinta. Kun ostin miehelle uuden soittimen, senkin tarkastamisesta joutui tottakai maksamaan. Tein valituksen vankilalle turhasta maksusta ensimmäisen soittimen kohdalla, ja sieltä luvattiin maksaa miehelle takaisin.

Meille tämä oli periaatekysymys - eihän summa itsessään ollut suuri.

Maksu kuitenkin viivästyi ja mieheni siirrettiin kesän lopulla Mikkelistä Sukevalle. Sähköpostitse kyselin maksun perään. Asian luvattiin hoituvan ja pian tulikin ilmoitus, että maksu on jo palautettu. Vaan ei ollut.

Onneksi mieheni säilyttää kaikki paperit ja hän näki tiliotteestaan, ettei maksua ole suoritettu hänen tililleen. Tässä vaiheessa jo savu nousi päästä. Että voikin yhdestä cd-soittimesta olla näin paljon vaivaa! Lähetin vankilalle sähköpostia, ettei maksua näy tilillä ja miehellä on siitä tiliote todisteena. Jopa rupesi rattaat pyörimään ja pian oli maksu palautettu miehen tilille. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Vähän oli kyllä vedättämisen makua. Onneksi me aktiiviset läheiset kuitenkin teemme tuollaisten epäoikeudenmukaisuuksien toteutumisesta hiukkasen vaikeampaa. Jatketaan siis oikeuksien puolesta taistelemista!

Tämä on muistutuksena kaikille vankien läheisille - ja toki muillekin ihmisille - että asioihin tarttuminen ja sinnikkyys pyrkiä korjaamaan epäkohtia palkitaan lopulta.


Vangin vaimon Blogi

-Johanna