Vangin vaimon Blogi / Kysymyksiä ja vastauksia

18.04.2019

Tuttu tilanne, joka toistuu arjen eri tilanteissa: tapaan uuden ihmisen (tai vanhan tutun, jonka kanssa en ole ollut yhteyksissä aikoihin), jutellaan niitä näitä ja ennemmin tai myöhemmin toinen kysyy perheestä ja puolisosta. En ole missään vaiheessa peitellyt mieheni vankeustuomiota, mutta en jaksaisi enää vastata kysymyksiin "Ei kai hän mitään vakavaa ole tehnyt? Ei kai tuomio kovin pitkä ole?" Olen kyllästynyt selittämään sitä kuviota, miksi hän vankilaan joutui, ja olen kyllästynyt myös perustelemaan sitä, miksi odotan miestäni ja pysyn hänen tukenaan. Ehkä kokeilen seuraavan kerran vieläkin suorempaa linjaa, kun joku kysyy minulta, olenko parisuhteessa. Ehkä vastaan tuohon kysymykseen:

"Kyllä, olen naimisissa mutta asun yksin, koska mieheni istuu elinkautista murhasta Sukevan suljetussa vankilassa, jossa näemme kerran kuukaudessa, jolloin saamme viettää 4 tuntia yhdessä, ja tuomiota on jäljellä vielä noin 10 vuotta, jonka olen päättänyt odottaa miestäni, koska rakastan häntä."

Tuo vastaus saa luvan riittää ja voimme siirtyä juttelemaan jostain muusta.

Ihan viattomasta kysymyksestä voi tulla toiselle suuri ahdistus. Koskaan ei voi tietää, mitä ihminen käy tai on käynyt läpi elämässään. Itselle täysin harmittomat aihealueet saattavat osua toista arkaan paikkaan. Näitä aihealueita on omalla kohdallani muitakin kuin parisuhteeni, mutta siitä enemmän ehkä joku toinen kerta. Kysymyksen asettelu on myös yksi tekijä, joka vaikuttaa siihen, miten toinen sen ottaa vastaan. Puolisosta kysyminen on kuitenkin hyvin tavallista ja monelle aika neutraali aihealue, joten on vain totuteltava siihen, että omalla kohdallani ei riitä vastaus "kyllä" tai "ei". Tässä on varmaankin syy siihen, miksi en jaksa tutustua kovin usein uusiin ihmisiin tai miksi pidän etäisyyttä sellaisiin tuttuihin, jotka eivät tiedä nykyisestä elämäntilanteestani. Olen täysin kyllästynyt aloittamaan saman tarinan aina vain uudestaan ja uudestaan. Haluan elää tätä hetkeä enkä vatvoa reilun kahden vuoden takaista tapahtumaketjua, joka johti mieheni vankeustuomioon.


Vangin vaimon Blogi

-Johanna