Toiminnanjohtajan Blogi / Koronavuosi

08.03.2021

Tervehdys kaikille!


Koronavuosi on koetellut Suomea ja koko maailmaa. Se on koskettanut meidän kaikkien arkea. Monin tavoin se on koetellut myös järjestöämme ja voikin sanoa, että viimeinen vuosi on ollut hiljaiseloa toiminnassamme. Asiakkaidemme ja kohderyhmämme tuen tarve ei ole kadonnut, päinvastoin se on jopa lisääntynyt korona aikana. Valitettavasti tämän hetkisillä rajoituksilla ja resursseilla on keskitytty vertauskuvallisesti lähinnä "tulipalojen sammutteluun". Ikäväkseni joudun toteamaan, että en osaa sanoa milloin voimme palata normaaliin järjestömme toimintaan. Toistaiseksi emme voi koronan vuoksi järjestää perinteisiä leirejä, ryhmätoimintaa, emmekä asiakas tapaamisia.

Tuen tarpeessa olevat rikostaustaiset henkilöt ja heidän omaisensa voivat ottaa yhteyttä minuun ja tukihenkilöihimme puhelimitse ja sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät nettisivuilta.

Koronavuosi on osunut vankeihin ja heidän omaisiinsa rajusti. Tapaamiset ovat olleet katkolla ja siirtoja eri laitosten välillä on jouduttu odottamaan kauan. Tilanne on henkisesti hyvin kuormittava. Erityisesti lapsiperheissä, joiden vanhempi on vankeudessa. Toisaalta sakkolaiset ovat saaneet olla siviilissä, sillä sakkojen muuntorangaistusten toimeenpanoja on lykätty. Tällä hetkellä 30.6.2021 saakka.

VAO ry:ssä kuten koko Suomen laajuisesti on huomioitu nuorten ja nuorten aikuisten tekemät väkivalta- ja henkirikokset, jotka ovat tuntuneet lisääntyneen. Lasten ja nuorten ongelmat ja henkinen pahoinvointi on ongelma yhteiskunnassamme. Erityisesti yhä nuorempien päihteiden käyttö on ongelma. Jopa 11 ja 12 vuotiaat lapset käyttävät kovia huumeita. Päihteet muuttavat käytöstä ja suurin osa rikoksista tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena. Perheet ja nuoret tarvitsevat tukea nykyistä varhaisemmassa vaiheessa. Päihteiden käyttöön on pystyttävä puuttumaan aiempaa tehokkaammin. Lastensuojelu on ollut jo kauan kuormittunut ja sen rakenteet kaipaavat muutoksia.

Lapsia ja nuoria tulisi voida suojella väkivallalta ja päihteiltä. Vankila ei ole oikea polku aikuisuuteen. Eikä kenenkään elämän tulisi päättyä liian varhain.

Toivon kaikille jäsenillemme ja blogin lukijoille jaksamista koronan keskellä. Vielä tulee se päivä, kun palaamme normaaliin arkeen, kotona, vankiloissa ja järjestötoiminnassa.


Sanja Sateenranta

Toiminnanjohtaja

VAO ry