Meren ja muurien takaa Blogi / Nainen vankilassa. Edelleen tabu.

05.12.2018

Kun aloin kirjoittelemaan Freen kanssa ja päätimme lyöttäytyä yhteen, kesti jonkin aikaa ennen kuin löysin mitään vertaistukea. En oikeastaan edes muista miten löysin VAO:n. Olin kuitenkin alussa hieman skeptinen liittymään mukaan yhdestä syystä. Kuvauksessa sanottiin: "Tervetuloa kaikki naiset, joilla on omainen vankilassa."

En kokenut tätä loukkaavana, vaan lähinnä hämmentävänä. Onko miehille oma ryhmänsä? Sitten tajusin simppelin totuuden: Naisvangit ovat yhteiskunnassamme tabu. Osaksi tämä johtuu varmaan siitä, että viihdemediassa naisvankilat on esitetty pehmopornona, ainakin ennen brittiläistä Bad Girls -sarjaa, sekä jenkkiläistä superhittiä Orange Is The New Black. Nämä sarjat toivat inhimillisyyden kaltereiden taakse.

Viihdemedian kuva on tosin enemmän oire kuin syy. Iso osa ongelmaa on se, mitä kulttuurissamme odotamme naisilta ja minkä näemme naisellisena. Tämä on ainakin osittain alitajuista ja määrää myös tuottamamme median. Odotamme naistemme olevan holhoavia, herkkiä, kilttejä mutta samalla myös vahvoja ja itsenäisiä.

Tämä ei ole vain miesten asettama normi, vaan monet naiset, tiedostamattaan, pyrkivät täyttämään tämän vaatimuksen. Pitää olla täydellinen äiti, täydellinen tyttöystävä, täydellinen työntekijä, yms. Tämän takia virheen tekeminen on erityisen kova paikka naiselle. Ja vankilaan joutuminen on nöyryytysten nöyryytys.

Monilla tämän nöyryytyksen hoitokeino onkin sitten nöyryyttää muita, minkä takia naisvankiloissa on paljon kiusaamista ja naisvangeilla on erityisen paha maine. Freellä on kohtuullisen hyvät oltavat laitoksessa. Hän on istunut pitkään, mutta edelleen nuori ja muut vangit pitävät hänestä. Silti hän on joutunut ainakin kahteen tappeluun viimeisen puolen vuoden sisällä ja ollut sairaalassakin näiden takia. Stressi, turhautuminen ja kovat odotukset ovat paha yhdistelmä

Vastaavasti miehillä on samanlaisia vaatimuksia: Pitää olla kova jätkä ja samalla hyvä tyyppi. Mutta miehelle tietty karkeus voidaan antaa anteeksi. Samoin miehillä on omat sankarinsa, myös muurien sisäpuolella: Shawshank Redemption, Oh Brother Where Art Thou, Pako Alcatrazista. Tätä listaa voisi jatkaa sivutolkulla. Naisella voi odotusten ja vaatimusten täyttämisen takia olla vaikeaa antaa itselleen anteeksi. Sen takia Orange is The New Black ja Bad Girls ovat huipputärkeitä sarjoja, jotka eivät saa jäädä viimeisiksi. Naiset tarvitsevat oman Shawshank Redemptionin.

Kiitos lukemisesta! Älä myöskään unohda tsekata Vangin vaimon ja Sanjan blogeja. Ja kaikki vankien omaiset ja rikostaustaiset: Tervetuloa Keravan Kahvilatapaamiseen ensi tiistaina 11.12 klo 18. Nähdään Royal Barissa!


Meren ja muurien takaa -Blogi

-Aleksanteri