Meren ja muurien takaa -Blogi /Kommunikaatio ja sen hinta

19.11.2018

Vangin kanssa seurustellessa yksi asia tulee nopeasti selväksi: Kommunikointi on vaikeaa ja välillä suoranaisen vittumaista puuhaa. Ja välillä myös kallista. Yhdysvalloissa on vankien käytössä sähköpostipalvelu nimeltä Jpay. Koska Amerikasta on kyse, ei varmasti tule yllätyksenä että viestit ovat maksullisia. No, mitään kiristyshintojahan tässä ei sentään veloiteta. Jpay käyttää ns. Postimerkkejä (Stamps), joita myydään palvelussa erikokoisina paketteina. 50 Postimerkkiä esim. maksaa noin 12 dollaria (vajaan 10 euroa).

Jos haluaa pitäytyä etanapostissa, siihen on oma palvelunsa, nimeltä Jmail. Siinä jokainen viesti maksaa yhden dollarin (noin 80 senttiä). Tosin Jpay:ssa kannattaa pitäytyä, jos omaisen laitos vaan sitä tukee. Jmail -viestin perille menemiseen kuluu noin kolme viikkoa. Rakkaani tosin on helpompi lähettää valokuvia sitä kautta, koska laitoksessa ei niitä pysty skannaamaan. Jmail on siis myös hyvä olla.

Sitten puhelut ovat asia erikseen. Kaikki etäsuhteessa joskus olleet tietävät, miten tärkeä työkalu puhelin on. Ja miten paljon puhelinyhtiöt hierovat käsiään laskuttaessaan näitä pareja. No, vangin kanssa tässä on oma juttunsa. Free pystyy soittamaan minulle. Minä en pysty missään tilanteessa ottamaan häneen puhelimitse yhteyttä.

Avatessani puhelinyhteyttä rapakon taakse tuli myös paljon ongelmia. Jenkeissä on lukuisia teleoperaattoreita, jotka ovat keskittyneet vankien ja omaisten väliseen kommunikaatioon. Suurin osa niistä on kuitenkin tarkoitettu USA:n sisäiseen käyttöön. Lopulta löysin kuitenkin yhden telepalvelun, joka oli luotu merentakaiseen kommunikointiin: Prison Calls Online. Sain heidän kauttaan avattua puhelinyhteyden, maksettuani itseni kipeäksi.

Onneksi tässä ei kuitenkaan laskuteta käytön mukaan, vaan rahat tallennetaan omalle puhelutilille, josta sitten veloitetaan käytön mukaan. Jos rahoja ei ole tilillä, puhelut eivät vaan yhdisty, that's it. Palvelu kuitenkin pysyy normaalisti pystyssä.

Kun puhelinyhteys oli pystyssä, Free voi soittaa minulle. Ja yhdistäminen tapahtuu juuri kuten Orange is The New Blackissä: Puhelu alkaa mekaanisella naisäänellä, joka ilmoittaa mistä laitoksesta ja keneltä puhelu tulee. Sen jälkeen automaatti pyytää vahvistamaan, haluanko ottaa puhelun vastaan (sattumalta olen joka kerta halunnut!). Sen jälkeen, vihdoin voimme puhua! Puhelu kestää vain viisitoista minuuttia ja viiden minuutin välein automaatti muistuttaa, että puhelut äänitetään. Tässä ajassa oppii kyllä tehokasta keskustelua. Freen kanssa keskustelumme ovatkin molemminpuoleista kyselyä toisten elämästä. Jokainen puhelu on ollut kyllä hintansa ja aikansa väärti ja saanut molempien päivään valoa.

Kommunikointi on siis raskasta ja usein hintavaa puuhaa. Mutta joka pennin arvoista, kun saan viettää edes hetken rakkaansa kanssa <3


Meren ja muurien takaa -Blogi

-Aleksanteri