Meren ja muurien takaa -Blogi / Freen elämä vankilassa

29.11.2018

Free on pitkän linjan vanki, joka on kiertänyt oman osavaltionsa kaikki elinkautisille sopivat naisvankilat nuoresta asti. Hän on nähnyt Yhdysvaltain vankilasysteemin niin hyvässä kuin pahassa. Joutuessaan teini-ikäisenä sisään, hänellä oli pahoja mielenterveysongelmia, joihin hän sai asianmukaisen hoidon ja lääkityksen nuorisovankilassa.

Jossakin vaiheessa, kun tuli aika vaihtaa aikuisten taloon, hän kiersi oman osavaltionsa kaikki elinkautisille sopivat naisvankilat. Toisissa vangeista huolehdittiin paremmin kuin toisissa. Jossain vaiheessa Free kehitti itselleen alkoholiongelman (ja kyllä, USA:n vankilasysteemissä alkoholia ja huumeita ei "pitäisi" olla! Silti niitä saa melkein helpommin kuin riisiä).

Alkoholiongelma oli sen verran paha, että se vei hänen fyysistä terveyttään ja hänen oli henkensä uhalla pakko lopettaa. Nyt hän onkin onnellisesti kuivilla ja auttaa myös muita vankeja irtautumaan päihteistä. Yhdysvaltain vankilasysteemissä on kahta koulukuntaa: Toinen keskittyy rangaistus- ja kurituspuoleen ja toinen taas koulutukseen ja uusiin mahdollisuuksiin.

Tämänhetkinen laitos, jossa Free istuu todennäköisesti tuomionsa loppuun asti nojaa jälkimmäiseen ja tulokset näkyvät kyseisen talon tilastoissa. Free itse on myös sanonut, että naisvankilat yleisesti ovat parempia kuin ne, joissa on osasto sekä miehille että naisille. Ne ovat enemmän "poliittisesti" johdettuja, kun naisvankiloiden johtaminen taas on "äidillisempää."

Tämä onkin paikallaan, koska naiset ovat Yhdysvaltain jo ennestään suuressa vankipopulaatiossa nopeiten kasvava ryhmä. Free on ollut teinistä asti telkien takana. Kun hän muutaman seuraavan vuoden sisällä vapautuu, hänellä tulee olemaan paljon työtä yhteiskuntaan sopeutumisen kanssa. Kuten meillä molemmilla. Mutta olemme molemmat päättäneet selviytyä siitä, hinnalla millä hyvänsä.

Kiitos lukemisesta! Vilkaise myös sivuston toiset blogit, Vangin Vaimo sekä Sanjan oma Toiminnanjohtajan blogi!


Meren ja muurien takaa Blogi

-Aleksanteri