Elinkautinen äitiys / Resilienssi

12.03.2019

Mun yksi selviytymiskeino on ollut kirjoittaminen. Kirjoitan siis silloin kun minulla on paha olla. Kun en kirjoita, tiedän itse, että kaikki on suht mallillaan. Tai sitten en vaan ehdi, koska elämää on myös pakko ehtiä elää, vaikka se välillä tuntuu raskaalta ja joskus pitää antaa itselleen aikaa myös ajatella.
Päiväkirjastani löytyy seuraavanlaista tekstiä:
3.3.2018 kävin hyvän ystäväni, kolleegani , Sertifioidun liikunta - ja urheilupsykologin, laillistettu psykologi, psyykkinen valmentaja, PsM, MBCT-ohjaaja Anna Andersenin luennolla aiheesta "Tietoisesti taitava ratsastaja". Luennolla käsiteltiin Mindfullness- ajatuksia ja kuten profiilikuvastanikin näkee, heppoja. Tällä luennolla tuli kuitenkin eteeni sana, jota en koskaan ollut kuullutkaan elämässäni aikaisemmin. Se oli RESILIENSSI!

Kotona aloin tutkimaan kyseessä olevaa sanaa, varmaan googletin..."Resilienssi, eli selviytymiskykyisyys. Resilienssi rakentuu oman selviytymishalun varaan, omien voimavarojen tunnistamiseen ja käyttöönottoon, sekä avun hakemiseen läheisiltä tai viranomaisilta. Tällainen henkilö pitää itseään selviytyjänä, ei uhrina. Hän auttaa toisia ja saa heiltä vertaistukea."
Ajatuksia todellakin herätti se, että avun pyytämistä pidetään usein heikkouden merkkinä, kun muuta keinoa ei enää ole, vaikka se pitäisikin mieltää vahvuustekijäksi. Meiltä omaisilta usein puuttuu se optimismi, se että kun emme vaan tilanteelle mitään voi, tilanteissa on turha uhriutua. Ketä se hyödyttää?

Minusta resilienssi on suomennettuna kyky suuntautua uudelleen. Taistella ulos niistä ajatuksista ja itsesyytöksistä. Itse on tehtävä töitä, jotta se oma olo helpottaa. Tietenkin ammattiapua kannattaa hakea, mutta oma tahto ja tilanteen hyväksyminen sekä katseen tulevaisuuteen suuntaaminen tuovat lohtua. Tuleen ei voi jäädä makaamaan, koska sinua ei välttämättä ehditä hakea sieltä pois. Taistele!!!

8.3.2019 Olin jälleen samaisen ystäväni Annan samaisella luenolla. Hän oli lisännyt luentoonsa osuuden: "Itsekriittisyys vaiko Itsemyötätunto?" Tulevan vuoden pohdintani aihe tuleekin olemaan päiväkirjassani olenko itse itseni vihollinen vaiko liittolainen? Olen itse pahin syyttäjäni. Kiittäen niin Annaa näistä saamistani ajatuksistani ja oivalluksistani!

Suuntaudutaan uudelleen äidit <3-


Elinkautinen äitiys Blogi

-Taina